Meditatielessen

Meditatie leert je om je aandacht naar binnen te richten en te ervaren dat je meer bent dan je lichaam, je emoties en je gedachten. Meditatie helpt je om je te ontwikkelen en een diepere, spirituele werkelijkheid te kunnen ervaren. Zoals spiritueel leraar Eckhart Tolle het zegt: ‘Als je het contact met de innerlijke stilte verliest, verlies je het contact met jezelf. Wanneer je het contact met jezelf verliest, verlies je jezelf in de wereld.’

Hoe ziet een meditatieles eruit?


Korte inleiding en ontspanning

De les begint met een korte geleide meditatie om zo de drukte van de dag achter je te laten.

Concentratie op een mantra
We luisteren naar of zingen in gedachten of hardop mee met een mantra. Een mantra is een tekst of een lied met een bepaalde energetische trilling. Het is een samenstelling van van de woorden manasah (geest) en tra (bevrijding door beheersing van de geest). Het zorgt voor eenpuntigheid van je gedachten, concentratievermogen. Hiermee verhoog je je mentale en geestelijke kracht. Mantra’s zijn klanken die inspireren en je ziel raken.

Asana’s
Elke les nemen we een aantal yogahoudingen aan, maar minder dan tijdens de yogalessen. Asana’s zijn veelal stilstaande houdingen die je voor een bepaalde tijd aanneemt. Deze bestaan uit rek- en strekoefeningen en uit houdingen om kracht op te bouwen. Asana’s maken je leniger, sterker en evenwichtiger. Ze zijn erop gericht om blokkades op te heffen, waardoor de energieën in je lichaam weer beter gaan stromen. Je bepaalt zelf de duur en de intensiteit waarmee je de asana doet. Het is onbelangrijk hoe goed je een asana uitvoert, maar des te belangrijker dat je aanvoelt waar voor jou de grens ligt. Tijdens de oefeningen is je aandacht volledig naar binnen gericht, zodat je goed in contact komt met je eigen lichaam.

Pranayama
Na de yogahoudingen richten we ons op de fijnere energieën door middel van ademhalings-en energiebeheersingsoefeningen. Je leert je ademhaling en energie te reguleren en daarmee je vitaliteit en helderheid te vergroten.

Meditatie
Tijdens de meditatielessen richten we onze geconcentreerde aandacht op een gedachte, vast punt, idee of een vorm van bewustzijn. Uiteindelijk heeft meditatie tot doel de geest te bevrijden uit de onbewuste en dwangmatige gewoonte om constant te denken. Door regelmatige beoefening, vergroot meditatie het gevoel van innerlijke vrede en eenheid.
Meditatielessen zijn een uitstekende aanvulling op en verdieping van de yogalessen.

Heb je belangstelling voor meditatielessen? Meld je dan aan via het contactformulier.